середа, 1 червня 2011 р.

Податкова знову коментує застосування положень п. 186.3 «в» Податкового кодексу

Державна податкова адміністрація України підтвердила чутки – до послуг, перелічених у п.п. «в» п. 186.3 Податкового кодексу належать лише послуги консультаційного характеру.

Нагадаємо формулювання п. 186.3. «в» Податкового кодексу:
«в) консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні та інші подібні послуги консультаційного характеру, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем»

Державна податкова адміністрація України у своєму листі від 26.05.2011 р. № 14837/7/16-1517 (скачати тут) фактично підтвердила чутки та усні твердження своїх працівників на семінарах з платниками податків – до послуг, виділених вище жирним, відносяться лише послуги консультаційного характеру.

Виходячи з логіки п. 186.3 Податкового кодексу (місце постачання окремих видів послуг) – таке тлумачення є більш ніж виправданим, адже чимало послуг, які формально вказані у п.п. «в» п. 186.3, насправді не повинні туди входити виходячи з логіки правового регулювання та міжнародної практики.
Проте формулювання вказаної норми цілком обґрунтовано дає підстави відносити до п. 186.3 «в» Податкового кодексу також інші послуги, що не мають консультаційного характеру.

Також у вказаному листі ДПАУ відзначила, що для визначення, чи є та чи інша операція об’єктом оподаткування, не можна використовувати Класифікатор видів економічної діяльності, яким визначаються «види діяльності», а не конкретні операції (які власне і є об’єктом оподаткування).

Крім того, ДПАУ наголосила, що наявність у довідці статистики підприємства того чи іншого виду діяльності не дає підстав для звільнення операцій від ПДВ.

Отже, всім платникам податків треба зосередитися на формулюванні предметів договорів та первинних документів, щоб підтвердити право не оподатковувати податком на додану вартість консультаційні, «інформаційні», юридичні, інженерні та інші послуги. Принаймні до того, поки не набуде чинності законопроект № 8321. Детальніше про цей проект читайте тут.


Після цього турботи про застосування п. 186.3 «в» Податкового кодексу будуть актуальні лише для тих, хто «експортує» послуги.


Микола Хоменко ©

Немає коментарів:

Дописати коментар