пʼятниця, 1 липня 2011 р.

Оподаткування індексації стипендій

Присвячується Вадиму Мєдвєдєву
            Бакалавру права

На думку державної податкової адміністрації України суми індексації стипендії підлягають оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб.
Відповідно до ст. 165 Податкового кодексу:
«165.1. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи (а, отже, і не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб - МХ):
165.1.26. сума стипендії, яка виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад'юнкту, але не вище ніж сума, визначена в абзаці першому підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 цього Кодексу. Сума перевищення за її наявності підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) за ставками, визначеними пунктом 167.1 статті 167 цього Кодексу».
Пам’ятаючи про це, ДПАУ у листі від 27.04.2011 р. № 8004/6/17-0715 зазначає, «що стосується сум будь-яких заохочень (премій, матеріальних допомог тощо), що виплачуються студенту (слухачу) з стипендіального фонду навчального закладу, а також сум індексації стипендії, то оскільки в ст. 165 Кодексу відсутні прямі норми щодо їх невключення до оподатковуваного доходу платників податку, то вони підлягають оподаткуванню податковим агентом при їх нарахуванні (виплаті) згідно із відповідними нормами IV розділу Кодексу із застосуванням ставок п. 167.1 ст. 167 (15 та 17 %)».
Людською мовою переклад був би таким: сума індексації стипендії – це не стипендія (і значить вона повинна оподатковуватися). Якщо індексація стипендія – це не стипендія, то що ж це таке тоді?!
В результаті – з останньої стипендії за цей рік у студентів (як мінімум, у студентів Києво-Могилянської Академії) утримали більшу частину стипендії, як податок з доходів фізичних осіб з суми індексації, що нараховувалася з початку 2011 року.

Без коментарів


© Микола Хоменко

2 коментарі:

  1. Миколо, вже все гаразд:)

    На масові прояви невдоволення студентів бухгалтерія НаУКМА відповідала двома варіантами: (і) програма дала збій; (іі) молода недосвідчена дівчинка, яка користувалася програмою, дала збій.

    Вчора ввечері до нарахованих раніше 239 грн. було донараховано ще 400 грн., тобто розмір останньої бакалаврської стипендії наразі складає приблизно 640 грн.

    Втім, не зовсім зрозумілою лишається ситуація із власне індексацією: http://on.fb.me/jNbtkP

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую! Мені вже Вадим теж цю інфу ретранслював. Але пост лишу. Заради Мідвєда

    ВідповістиВидалити