пʼятниця, 27 травня 2011 р.

Перспективні зміни спрощеної системи оподаткування

Кабінет Міністрів України підготував проект змін до Податкового кодексу щодо спрощеної системи оподаткування, який зачіпає інтереси всіх платників єдиного податку.

На офіційному сайті Верховної Ради України розміщено проект закону №8521 від 16.05.2011р., яким передбачаються суттєві зміни спрощеної системи оподаткування.

Проект 8521, з-поміж іншого, передбачає:

- скасування обмеження на віднесення до витрат по податку на прибуток платежів за послуги фізичних осіб - платників єдиного податку;

- подання платниками податку на прибуток переліку доходів і витрат у розрізі контрагентів, які є платниками єдиного податку;- визначення положень про оподаткування доходів фізичних осіб, які здійснюють несистематичний продаж товарів, у вигляді короткострокового свідоцтва;

- збільшення обсягів річного доходу та їх зв'язок із розміром мінімальної заробітної плати, а також залежність ставок єдиного податку для фізичних осіб від розміру мінімальної заробітної плати:

а) для доходів до 150 мінімальних заробітних плат максимальна ставка – 10% мінімальної заробітної плати,

б) для доходів до 1000 мінімальних заробітних плат максимальна ставка – 20% мінімальної заробітної плати,

в) для фізичних осіб з обсягом доходу до 2000 мінімальних заробітних плат встановлення процентної ставки податку (3% від доходу за умови сплати ПДВ, 5% від доходу – без сплати ПДВ);

- скасування 50-відсоткової надбавки, яка застосовується до фіксованих ставок податку за кожного найманого працівника фізичної особи;

- обмеження сфери застосування спрощеної системи оподаткування для окремих видів господарської діяльності: обмін валют, продаж паливно-мастильних матеріалів, дорогоцінних металів, фінансове посередництво, продажу предметів мистецтва, послуги з управління підприємствами, технічного випробування та аудиту.

Проаналізувавши проект 8521 слід звернути увагу на наступне.

По-перше, перелік видів діяльності, на які не буде поширюватися спрощена система оподаткування, виглядає явно не повним, адже податкові органи неодноразово наголошували, що спрощену систему оподаткування не зможуть застосовувати не тільки аудитори, але і юристи, і маркетологи, і консультанти. Також говорили про обмеження для зовнішньоекономічної діяльності. І оскільки цього немає у проекті – виникає думка, що воно може з’явитися.

По-друге, платники єдиного податку будуть зобов’язані реєструватися платниками податку на додану вартість (ПДВ), якщо надають послуги платникам ПДВ. Це також суттєво ускладнить життя платника єдиного податку.


Микола Хоменко ©

Немає коментарів:

Дописати коментар