понеділок, 23 травня 2011 р.

Консалтинг та інформатизація тепер знову об’єкт оподаткування ПДВ

19 травня 2011 року Верховна Рада України прийняла проект закону № 8321 про внесення змін до Податкового кодексу, яким скасовується п. 196.1.14 Податкового кодексу, яким встановлювалося, що послуги, вказані в п. 186.3 «в» Податкового кодексу, не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість.

При цьому, сам пункт п. 186.3 «в» Податкового кодексу залишатиметься і надалі чинним у наступній редакції:
«в) консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні та інші подібні послуги консультаційного характеру, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем».

В результаті ситуація з регулюванням оподаткування окремих видів послуг податком на додану вартість в Україні стане дещо менш сприятливою. Це стосується наступних видів послуг: консалтингових, інформаційних, аудиторських, юридичних послуг, а також діяльності у сфері інформатизації - розроблення, тестування програмного забезпечення, діяльність з базами даних тощо.

Після набрання чинності змінами до Податкового кодексу, оподаткування ПДВ послуг, в залежності від складу учасників транзакції, буде здійснюватися наступним чином:

Резидент (виконавець) – Резидент (замовник): послуги є об’єктом оподаткування ПДВ за загальним правилом.

Нерезидент (виконавець) – «імпорт послуг» – Резидент (замовник): є об’єктом оподаткування ПДВ, місце постачання на території України;

Резидент (виконавець) – «експорт послуг» – Нерезидент (замовник): не є об’єктом оподаткування ПДВ, місце постачання за межами митної території України.


Зміни до Податкового кодексу набудуть чинності з 1 дня місяця, наступного за тим, коли цей закон буде опубліковано (тобто, якщо його опублікують до 31 травня, зміни набудуть чинності з 1 червня).



Оновленння: 10 червня Президент підписав проект закону № 8321. Чекаємо на публікацію. Імовірніше  за все законопроект № 8321 набуде чинності з липня 2011 року.


Микола Хоменко ©

Немає коментарів:

Дописати коментар